تاریخ جدید فلسفۀ غرب

مصطفی زالی

برای نگارش یک کتاب تاریخ فلسفه رویکردهای مختلفی وجود دارد. رایج ترین روش نگارش این گونه کتاب ها، روایت فلسفه به ترتیب تقدم و تأخر فیلسوفان است. تاکنون سه کتاب تاریخ فلسفه به فارسی ترجمه شده و در دسترس مخاطبان قرار گرفته است (البته آثار دیگری نیز ترجمه شده که عمومیت نیافته است).
نخستین کتاب تاریخ فلسفه به زبان فارسی، کتاب تاریخ فلسفه تألیف برتراند راسل است که در سال های پیش از انقلاب به فارسی منتشر شد و پس از ترجمه سایر کتب تاریخ فلسفه از رونق افتاد و امروزه کمتر مورد مطالعه و ارجاع قرار می گیرد.
کتاب دیگر دوره نه جلدی تاریخ فلسفه، نگارش فردریک کاپلستون است که به طور کامل به فارسی ترجمه شده و از شیوه روایت پیش گفته استفاده می کند. ضعف عمده این کتاب در آن است که تمامی بخش های آن توسط یک نفر به نگارش در آمده و از این رو عمق و سطح مطالب آن در پرداخت به موضوعات یکسان نیست. به گونه ای که قوت و ضعف نویسنده در احاطه به موضوعات در نحوه پرداخت او به آنها کاملا مشهود است. مشکل دیگر این کتاب آن است که به دلیل زمان نگارش، از جریان های فلسفی آلمانی در نیمه اول قرن بیستم و نیز فیلسوفان تحلیلی در نیمه دوم قرن بیستم اثری در آن نیست و تنها در جلد نهم به فیلسوفان قرن بیستم فرانسوی اشاره شده است.

 

ادامه مطلب > > > >

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *