تحلیل و بررسی تطبیقی معراج پیامبر (ص) از دیدگاه «مایکل سلز» و «آنه ماری شیمل» با نگاه درون مذهبی
دکتر مهدی ایزدی
باب اله محمدی نبی کندی
«مایکل سلز»، قرآن پژوه آمریکایی درباره معراج پیامبر (ص) بر سه موضوع تأکید می کند؛ این که واژه معراج در قرآن به کار نرفته و درباره آن توضیح کافی داده نشده است. دیگر این که قرآن بیان می کند که محمد (ص) هیچ معجزه ای متفاوت از معجزه خدایی خود؛ یعنی قرآن نیاورده است. و معراج پیامبر (ص) در خواب و رؤیا صورت پذیرفته است.
به عقیده او، بحث پیرامون لایه های این موضوع عمدتا بر شواهد غیر قرآنی مبتنی است و در این باره تنها اطلاعات اندکی در سوره اسراء یافت می شود. افزون بر این وی تلاش کرده است تا واقعہ معراج را برگرفته از آیین های یهود و بودایسم جلوه دهد.
هدف این مستشرق در واقع اثبات عدم وقوع معراج رسول اکرم (ص) است؛ در مقابل «آنه ماری شیمل»، معراج پیامبر (ص) را بر گرفته از آیه نخست سوره اسراء می داند و بر این باور است که دو سیر (افقی و عمودی) برای پیامبر اکرم (ص) اتفاق افتاده است.
و معراج را بر خلاف «سلزه، از معجزات الهی می داند. «آنه ماری، به دلیل این که به منابع اهل سنت بسنده کرده است در برخی از آراء خود همچون؛ رؤیت یا عدم رؤیت خداوند در معراج توسط پیامبر (ص)، جسمانی یا روحانی بودن معراج دچار تشکیک عقیده شده است.
به رغم نقدهای اساسی که بر برخی از ارکان نظریه های این دو خاورشناس وارد است، نکات مثبتی نیز در آراء ایشان مشاهده می شود. در این مقاله سعی شده است که ابتدا دیدگاه خاورشناسان مذکور بیان گردد، سپس به بررسی و نقد آراء ایشان پرداخته شود.
ادامه مطلب > > > >