جامعه ی متوهم
ـ تاریخ ایرانی در دورهی جدید در مواجهه با تاریخ غرب چه امکانهایی داشت و ما چه مواجهات دیگری میتوانستیم داشته باشیم؟
عبدالکریمی: این پرسش بر اساس عقلی انتزاعی و غیرتاریخی صورت گرفته است. در واقع، معنای این پرسش این است که در فضایی ذهنی و غیرتاریخی ما به لحاظ عقلی و منطقی از چه امکاناتی در مواجهه با غرب برخوردار هستیم. آنگاه باز هم بر اساس عقلی انتزاعی، غیرانضمامی و غیرتاریخی میتوانیم بگوییم در مواجهه با غرب ما از سه امکان ذهنی و منطقی برخوردار بوده و هستیم: ۱. انکار تام و تمام غرب و روند مدرنیته ۲. پذیرش کورکورانه و مقلدانه تام و تمام غرب و روند مدرنیته ۳. مواجهه متفکرانه و انتقادی با غرب و مدرنیته در طیفهایی بسیار گوناگون و متکثر.
لیکن مسأله اصلی این است که پرسش مطرح شده پرسشی تاریخی است که باید بر اساس عقل انضمامی و عقل تاریخی، یعنی عقل در تاریخ، و با توجه به شرایط، بافت و سیاق تاریخی جامعه ایرانی به پرسش مذکور پاسخ گفت. در واقعیت تاریخی و با توجه به شرایط عینی و واقعی خود زندگیــ و نه در فضایی ذهنی، اثیری و انتزاعیــ درمییابیم که نه غرب و مدرنیته اموری هستند که به سهولت قابل انکار بوده باشند و نه در تاریخ ما امکان پذیرش مطلق و تام و تمام یا مواجهه متفکرانه و نقادانهای بیش از آن چه متفکران ما تاکنون با غرب و روند مدرنیته صورت دادهاند، اساساً برای ما در گذشته وجود داشته است. لذا، واقع مطلب این است که به لحاظ شرایط تاریخی خود، امکانات تاریخی ما همانی است که در تاریخ ما بروز کرده است و آن را در مواجهههای انکاری سنتگرایان و متولیان رسمی عالم سنت، در غربزدگی منورالفکران و شیفتگان غرب، در تعارضات و آشفتگیهای جنبش مشروطه، در اندیشههای رهبران و مصلحان اجتماعی و متففکرانی چون سیدجمالالدین اسدآبادی، بازرگان، شریعتی، سروش، فردید، داوری، شایگان، سیدجواد طباطبایی و … میبینیم.
اما آدمی از این استعداد برخوردار است که به کمک قوه خیال از حال به سوی آینده یا گذشته حرکت کرده، بکوشد در گذشته یا در آینده امکانات یا راههای نرفته دیگری را جستجو کرده، آنها را برای درسآموزی در زمان حال خویش بیازماید. لذا سخن گفتن از این امر که در گذشته ما به لحاظ نظری از امکانات دیگری برخوردار بودیم بههیچوجه به این معنا نیست که ما ضرورتاً به لحاظ عملی و واقعی نیز از امکان تحقق یک چنین امکاناتی نیز برخوردار بودیم.
ـ در صورت انتخاب هر یک از آن امکانها امروز چه وضعیتی میتوانستیم داشته باشیم؟
عبدالکریمی: این پرسش نیز در ادامه همان پرسش پیشین در فضایی ذهنی، اثیری و غیرتاریخی و بر اساس قوه خیال شکل گرفته است. آری! میتوان در ذهن خود تخیل کرد که اگر هر امکان دیگری عیر از امکانات متحقق شده تاریخ بالفعل ما متحقق شده بود، تاریخ ما مسیر دیگری را طی کرده بود و وضعیت کنونی ما چیز دیگری بود. فرضاً اگر دیدگاههای سنتگرایان و غربگریزان غلبه یافته بود و برای مثال به جای شیخفضلالله یا امام جمعه تبریز این روشنفکرانی از سنخ ملکم خان یا تقیزاده به پای دار رفته بودند ما تجربهای از نوع جمهوری اسلامی را چند دهه زودتر از وقوع انقلاب ایران تجربه کرده بودیم یا اگر روشنفکرانی چون آلاحمد و شریعتی ظهور نمییافتند شاید ما مسیری چون مسیر ترکیه را بسیار زودتر از همسایه غربی خود میپیمودیم. اما همه این ارزیابیها غیرواقعبینانه و صرفاً بر اساس قوه خیال، حدس و گمان و تخیلهای ذهنی است. واقعیت امر همان امکاناتی است که در تاریخ ما ظهور یافته است. این سخن به هیچوجه به منزله دفاع از جبراندیشی تاریخی و دفاع از پوزیتیویسم تاریخیــ به این معنا که هر چه در تاریخ روی داده است درست بوده و باید رویداده باشدــ نیست بلکه صرفاً دعوت به این امر است که ما باید با عقل انضمامی و تاریخی و نه عقل انتزاعی و غیرتاریخی بیندیشیم و نیز نباید اموری غیرممکن، توهمی و آرزومندانه محض را بر اساس نوعی ارادهگرایی جانشین واقعیت سترگ جهان کنونی خود سازیم. همه سخن بنده در این است که ما باید از واقعیتها به سوی آرمانها و ایدهآلها حرکت کنیم و نه برعکس. حرکت از سوی مفاهیم، اندیشهها،آمال و آرزوها و ایدهآلها به سوی واقعیتها از اوصاف بارز اندیشههای ایدئولوژیک و ولونتاریستیک (ارادهگرایانه) است که در نهایت با شکستهای سهمگینی مواجه شده و خواهند شد و جوامع به دنبال این شکستها هزینههای بسیار سنگین مادی، معنوی و انسانی پرداخت کرده و خواهند کرد و با آلام و رنجهای بسیار زیادی مواجه شده و خواهند شد که هیچکســ حتی در میان همان گروهها و جریاناتی که با تمام وجود از ارزشها و اندیشههای ایدئولوژیک حمایت کرده و حدیث آرزومندیهای خویش را دهههای طولانی فریاد میکشیدند و حلقوم هر مخالفی را در سینهاش خفه میکردندــ مسئولیت این شکستها، پرداخت هزینهها، مصائب، دردها و رنجها را بر عهده نخواهد گرفت و کمتر کسانی در میان آنان یافت خواهند شد که از این صداقت و شجاعت انقلابی (!) برخوردار باشند که به سهم خویش در این شکستها و در ظهور این دردها و رنجهای عظیم انسانی معترف باشند.
ـ وضعیت الان ما به لحاظ تاریخی چگونه وضعیتی است؟ آیا ما راهی جز غربیشدن میتوانیم داشته باشیم؟ غربیشدن چه چشماندازی برای ما دارد؟ و آیا به خروج از آن نیز میتوان فکر کرد؟
عبدالکریمی: وضعیت ما بسیار بسیار اسفبارتر و فاجعه آمیزتر از آن است که اصحاب تئولوژی، ایدئولوژی و قدرت در توهمات خویش میپندارند. به لحاط تاریخی ما از عالم سنتی خود رانده و در رسیدن به عالم مدرن و پسامدرن واماندهایم. لذا ما اسیر نوعی بیتاریخی، بیهویتی، سرگردان، گمکرده راه و بیخانمان هستیم. پرسیدهاید: «آیا ما راهی جز غربیشدن میتوانیم داشته باشیم؟» این پرسش بر اساس یک توهم شکل گرفته است که تو گویی «ما در برابر غربیم». وقتی از مدرنیته غربی صحبت میکنیم باید توجه داشته باشیم که از روندی صحبت میکنیم که از حدود قرن سیزدهم (همزمان با پایان جنگهای صلیبی) با جریانی به نام بازار کالاـپول ابتدا در بخشهایی از اروپا به وجود آمد که محصول اراده سیاسی یا ایدئولوژی معینی نبود بلکه نتیجه تحولات طبیعی حیات اجتماعی و تاریخی و بروز نتایج و پیامدهای این تحولات بود. به تدریج روند مدرنیته ابتدا در خود اروپا و سپس در سراسر جهان تمام کارکردهای زندگی هزارانساله بشر را در همه عرصههای زندگی فنی، اقتصادی، فردی، اجتماعی، اخلاقی، دینی، خانوادگی، هنری، حقوقی، سیاسی و … تغییر داد و همه ساختارهای کهن را فروشکست و بر فهم انسان از جهان، خویشتن و دیگری اثر گذارد. البته، گاه نبوغ فیلسوفان و متفکران در مورد فهم و پیشیابی وضعیت مدرن از خود تحولات اجتماعی و تاریخی پیشی میگرفت و بر جهت و سرعت روند مدرنیته اثر مثبت میگذاشت و گاه نیز اندیشههای آنان به نیروی مقاومت در مقابل روند شتابان مدرنیته تبدیل میشد و میراثهای کهن ذهنی و میرا را به نحوی اجالی حیاتی تصنعی میبخشید. اما باید توجه داشت که برای همه جوامع جهان عدم ورود به چنبره روند مدرنیته و کارکردهای بازار و مبادلات کالاـپول امری ممتنع و غیرممکن و نه امری ارادی و اختیاری بوده است.
لذا ما ایرانیان نیز بیش از دو قرن است که به نحوی ناخودآگاه به مسیر تاریخ جهانی و تاریخ مدرنیته غربی پیوسته ایم و همین غفلت و ناخودآگاهی است که مسأله را برای ما بغرنج، پیچیده و دردناک کرده است. به لحاظ فکری و نظری، در این چند دهه اخیر ما نیزــ بسیار بیش از گذشتهــ به تبع جوامع مدرن غربی امر ایدهال و والا را به امر رئال، و امر قدسی را به امر عرفی، و دین را به ایدئولوژی و گفتمان قدرت تبدیل کرده و با تفسیر ماتریالیستیک از دیانت، معنویت، اسلام و تشیع عزیز زمینههای خشم جامعه، بهخصوص نسل جوان را نسبت به سنت و هویت تاریخی خویش و در غلیتدن به آغوش غرب و متافیزیک غربی فراهم ساختهایم و سکولاریسم و نیهیلیسم جهان کنونی را تا عمیقترین لایههای وجودی این جامعه بسط دادهایم تا آنجا که زمینههای مرگ اخلاق و به تبع آن مرگ انسان را در یکی از اخلاقیترین و انسانیترین فرهنگهای بشریــ یعنی فرهنگ و سنت ایرانیــ آنچنان فراهم آوردهایم که هر گونه ندایی برای دعوت به بازاندیشی در خصوص سنت تاریخی و بازیابی ریشههای هویت خویشتن به منزله حرکتی ارتجاعی و ضدانسانی پیشاپیش محکوم گشته و در سینه خفه میگردد.
در خصوص بخش دیگر پرسشتان باید عرض کنم که اگر مراد از غربی شدن از بین رفتن رازآلودی هستی، عرفی دیدن جهان، سکولار شدن معرفت، تبدیل امر قدسی به امر عرفی و تنزل امر والا تا سطح امر رئال، جانشین شدن قدرت به جای حقیقت، نشستن سود به جای ارزش و فضیلت، زیستن در زمان حال و فراموشی مقوله ابدیت، پایان یافتن جامعهگرایی و سیطره فردگرایی و تبدیل فرد به منزله اتمهای اجتماعی، حاکمیت عقل ابزاری و مناسبات ابزاری به جای عقل تفهمی و مناسبات انسانی، تبدیل انسان به گرگ انسان، و … باشد، جامعه ما از دو قرن پیش در این مسیر قرار گرفته است و در این چند دهه بعد از انقلاب این مسیر را با سرعت، شدّت و حدّت بیشتری طی کرده، انقلاب ایران را باید مرحلهای تازه و جدی در روند غربی شدن، مدرنیزاسیون و سکولاریزاسیون جامعهمان تلقی کرد. اما اگر مراد از غربی شدن رسیدن به عقلگرایی، تجربهگرایی، شکاکیت، استفاده از عقل ابزاری در اداره امور جامعه، رشد فردگرایی به معنای به رسمیت شناختن حوزه خصوصی افراد و بر پایه آن رشد ارزشهای فردی و لیبرالی، رشد دمکراسی و نهادهای دمکراتیک، توجه به روند منطقی، علمی و تکنولوژیک شدن فرایندهای حیات اجتماعی و … باشد، ما در نیل بدانها واماندهایم و به همین دلیل در میانه جامعه سنتی و جامعه مدرن سرگردان و پریشانیم.
پرسیده اید «آیا به خروج از این مسیر میتوان اندیشید؟» باز هم این پرسش بر اساس عقلی انتزاعی صورت گرفته است. پاسخ آن نیز بر اساس عقل انتزاعی این است: آری! علیالاصول و به لحاظ ذهنی و منطقی میتوان در خصوص برونشد از این مسیر و از روند هر چه بیشتر غربی شدن جامعه مان اندیشید. اما در عمل و با توجه به شرایط کنونی که با سونامیای از تخریب و ویرانی مواجهایم ما همچون پر کاهی میمانیم که طوفان حوادث ما را به نحوی ناخواسته و ناخودآگاه و در فرآیندی از بیارادگی و نااندیشگی به هر سو سوق میدهد. در شرایط کنونی، قبل از هر چیز ما باید موقعیت کنونی خود را تشخیص دهیم. مهمترین مسأله جامعه کنونی ما این است: ما ایر انیان امروز دچار نوعی توهمایم. ما هنوز صورت مسأله اصلی خویش را تشخیص ندادهایم. ما متوهمانه خود را یک قدرت برمیشماریم در حالی که به ضعیفترین مراحل تاریخ خود سوق یافتهایم. ما به منابع قدرت مدرن دسترسی نداریم لیکن بر اساس نوعی توهم میپنداریم که با اسب چوبین ایدئولوژی و با شعارها و رجزخوانیهای سیاسی میتوانیم در برابر قدرت واقعی تمدن غرب که بر اساس منابع قدرت مدرن شکل، یعنی تکنولوژی، عقلانیت تکنولوژیک و نظام عقلانی سازمان اجتماعی کار، شکل گرفته است، ایستادگی کنیم. هنوز نگاه ما به شکاف و فاصله عظیم خودمان با جوامع مدرن کنونی گشوده نشده است و تصور میکنیم این شکاف به این سادگی پرشدنی است. نمی گویم این شکاف به هیچوجه و علی الاصول عبورکردنی نیست اما مخالفتم با این توهم است که ما با جدی نگرفتن تفکر اصیل و با حاکمیت بخشیدن به پوپولیسم، عوامزدگی و عوامگرایی و با انحصارطلبی، همه سرمایههای مادی و معنوی و انسانی را به نابودی کشاندهایم و از حل سادهترین مسائل زندگی روزمره خویش واماندهایم و از بالاترین سطح تورم جهان برخورداریم و توده ها را در زیر بار فشار زندگی له و نابود کرده ایم آنگاه از تأسیس تمدن نوین اسلامی، دینی سازی علوم جدید و اسلامی سازی علوم انسانی و مدیریت جهانی و … سخن میگوییم! بنابراین، نخستین گام ما برای برونشد از وضعیت کنونی باید مبارزه برای خروج از توهم و دیدن واقعیات موجود جهان و واقعیات خودمان باشد. تا اراده معطوف به فهم واقعیات جهان و واقعیات خودمانــ همانگونه که هست و نه آنگونه که میخواهیم باشیم یا وانمود میکنیم که هستیمــ در ما شکل نگیرد از روند انحطاط رهایی نخواهیم یافت. ما هنوز به مرحله طرح پرسش های راستین سوق نیافته ایم و با طرح شبه مسائل به جای مسائل حقیقی مسیر خویش را به بیراه هتر از پیش سوق می دهیم.
این متن از وبگاه دکتر بیژن عبدالکریمی اخذ شده است: http://abdolkarimi.blogfa.com/post/123 > > > >